search

VW Karmann Ghia Stabilisatorstang set standaard -1965 111498101

VW nr 111 498 101

vw karmann ghia

Toepasbaar op:
Karmann Ghia t/m 7.1965

uniparts

 

Betalingen via een veilige site met een SSL verbinding

 

Word snel verstuurd, vaak nog dezelfde dag !

 

Terug sturen in overleg, behalve op elektrische delen

Toepasbaar op:
vw karmann ghia
Karmann Ghia t/m 7.1965

De stabilisatorstang verbindt de linker- en rechterwielophanging met elkaar. Hij moet het overhellen van de carrosserie in bochten tegengaan.

Alle modellen hebben zo’n verende stang als deel van de voorwielophanging en als upgrade kun je ook een stabilisatorstang aan de achterzijde monteren (vermeld onder aanverwanten).

De stang is een soort torsiestaaf, die zal torderen als één wiel verder inveert dan het andere en zit gemonteerd op de wielophanging (op de draagarm) en is in rubber opgehangen. Ook op de plaatsen waar hij eventueel aan de carrosserie vastzit, is de stang in rubbers bevestigd.

Als de rubbers verslijten of uitdrogen, kan de stang op die plaats gaan klapperen. Je kunt ermee doorrijden, maar als de rubbers helemaal weggesleten zijn, hoor je een geluid van metaal op metaal en kan er blijvende schade aan de ophanging of de stang ontstaan.Bij de jaarlijkse autokeuring zullen de rubbers in elk geval in orde moeten zijn.

Bij elke veerbeweging beweegt de stabilisatorstang in z’n rubbers, hoe meer je op slecht wegdek rijdt, hoe sneller ze slijten. Maar ook bij oude auto’s met weinig kilometers kunnen de rubbers stukgaan, ze zijn dan vaak uitgedroogd. De rubbers waarin de stabilisatorstang is opgehangen, hebben meerdere functies. Ze dienen ten eerste als flexibel scharnierpunt en als tweede absorberen ze trillingen van de wielophanging zodat het comfort in de auto wordt verbeterd.

Om de wegligging en rijeigenschappen van een auto te veranderen, zie je vaak dat de eigenaar of een tuner een stijvere stabilisatorstang monteert in combinatie met urethaan rubbers. Deze hardere rubbers verminderen het veercomfort, maar zorgen voor een steviger, directer weggedrag.

De hier vermelde delen zijn alleen van toepassing op de originele stabilisatorstang en worden per model op een andere wijze geleverd, in complete sets voor beide zijden, in sets per zijde of alle onderdelen los.

Voor de Kever 1200-1300-1500 en de Karmann Ghia zijn de sets voor de bouwjaren van na 1965 ook leverbaar in een voordeliger alternatief (B-kwaliteit, vermeld op het tabblad alternatieven) waarbij de soepelheid van monteren en de materiaalkeuze het grote verschil maakt.Tevens zijn er voor deze modellen ook klemmen leverbaar die met bout en moer verbinding worden gemonteerd, een verbeterde versie op het origineel die grotere krachten kunnen weerstaan.

Voor de Kever 1302 en 1303 behoren urethaan rubbers tot de mogelijkheid. Doorverwijzingen naar deze alternatieven staan apart vermeld onder “alternatieven en aanverwanten”.


1350 - 111498101
Nieuw product
chat Commentaar (0)
Geen klantenbeoordelingen op het moment.